Førslev Sogns Hjemmeværnsforening

Førslev Sogns Hjemmeværnsforening holdt til på Hindholm Kost- og Realskole. Der var også et par piger i tyverne med. Godsejer Neergaard var chef og Poul Marcussen næstkommanderende. Sidstnævnte kunne være barsk, når en eller anden kom for sent. Neergaard var heller ikke rar, når stillingsindtagelse skulle øves. Den tidligere jyske jernbanesabotør, lærer P. Jensen underviste i sprængningstjeneste.

         Forstander Mølbak var våbenmester. I 1944 gik han under jorden og blev leder af ca. 800 mand. Han fik efter krigen tilbudt udnævnelse til kaptajn af linien. 
         Foreningen havde 
masser af våben - tyske Mausere, Schmeissere, Stenguns og franske rifler. Ammunition var der nok af. Skydning foregik på en skydebane ved Næstved. Kortlæsning og kompassets brug stod højt på listen over fag. Vi løb en del terrænløb om søndagen. Jeg løb sammen med to tidligere gardere - nej, det passer ikke. Jeg løb bag dem. De havde en fysik uden lige. Til gengæld var jeg lidt skrappere til at læse kort.
         
Nogle enkelte havde købt sorte battledress. Andre kom i, hvad de nu havde. Marcussen stillede altid med blød hat. Når han afleverede styrken til Neergaard, stod han i stiveste retstilling med den bløde hat i venstre hånd presset mod låret. Andre med kasketter, et par med baretter, og så var der os uden hovedbeklædning. Det gjaldt også fodtøj. Flere kom i gummistøvler. Dog mødte ingen op i træsko. Det var en broget skare at se på. 
         Det eneste fællestræk var det rød-hvide armbind og det store engagement i sagen. Mange medlemmer havde været med i modstandsbevægelsen. Det prægede deres indsats.

         Ved en lejlighed deltog vi en større øvelse på Midtsjælland. Den varede lørdag og søndag. I Folketidende har jeg engang læst en længere artikel om den øvelse.
          Øvelsesgennemgangen glemmer jeg ikke. Vi stod i række og geled på en stor gårdsplads - måske på en herregård, mens en officer med spidshue kom med øvelseskritikken. Han stod på en cermentforhøjning - med to kvindelige medlemmer ved sin side. Den ene rakte ham manuskriptside efter side. Når han var færdig med en side, gav han den til den anden. Det syn gjorde indtryk. 
         Hvad han sagde, har jeg glemt. Meget af det sagte havde ingen relevans for os menige. Det var rettet til de højere førere. Jeg tror heller ikke, at jeg hørte efter. Stod bare og flyttede vægten fra den ene fod til den anden. At høre efter lærte jeg først rigtigt, da jeg selv kunne blive ramt af kritik. De andre hørte vist heller ikke efter. 
        

Foreningen opløses
 På en ekstraordinær, afsluttende generalforsamling torsdag den 8. september 1949 på Hindholm Realskole blev foreningen opløst.  
         
Vi tre kvislemarkere - Frede, hans svoger og jeg - var enige om, at vi i hvert fald ikke skulle ind i det statslige hjemmeværn. Al den snak om militær straffelov var nok til at holde os væk.  
           Hidtil har jeg ikke kunne finde trykt materiale om denne forening.
Intet efterladt
I begyndelsen af oktober 2010 kontaktede jeg lederen af Lokalhistorisk Arkiv i Fuglebjerg, hr. Gunnar Nielsen for at høre, om Arkivet lå inde med papirer om hjemmeværnsforeningen.
         3. oktober 2010 kom hans lakoniske svar:
         "Det eneste jeg har kunnet finde i vore "gemmer" er vedhæftede, men det handler jo ikke helt om det du forspørger".
         
1950
7. august 1950 skriver Næstved Tidende, at førstelærer Stig Andersen, Arløse, har søgt Forsvarsministeriet om fritagelse for for posten som chef for 22. Kompagni, Øster Flakkebjerg, senest 1. oktober. Han havde i følge avisen fungeret som chef siden februar 1950. 
      Om årsagen til ansøgningen er intet oplyst.
      Den korrekte betegnelse for kompagniet var Hjemmeværnskompagni 5222.
      Kompagniets dagbøger 1949-1950, hæfte: Hjemmeværn  næ-stkommanderende og Hjemmeværnets historie 1948-1953, nedskrevet af lærer ved Arløse skole Stig Andersen i 1989, findes på Fuglebjerg Arkiv..

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

04.03 | 10:33

Årene 1940 til 1945 må aldrig glemmes

...
21.07 | 19:12

Den eneste vej til himlen.

Hvis Vi vil gå til uvidende sted, at vi ikke kender vejen til uvidende sted,
Vi har brug for person, at han nogensinde går til dette sted eller person fra det sted
hente os, så vi går ikke vild
Denne måde at tænke på er meget r

...
02.04 | 23:40

  I Arløse er der hidtil kun registreret en frihedskæmper, den 25-årige Erik Frederik Nielsen. Rettelse: rigtig navn er Ernst Frederik Nielsen

...
10.04 | 23:27

Det er sjælden vi får oplysninger fra kirkebogen, der viser os et billede af de ulykkelige, der kommer af dage og de gamle, der var henvist til nådens brød.

...
Du kan lide denne side